Детски лагер

Детски приключенски лагер в Рила

Летните лагери на планина са много повече от забавна незабравима седмица Те ще те научат да разчиташ само на себе си, за да намериш верния пътс карта. Ще ти дадат необходимите знания и умения, за да помогнеш на себе си или на приятел изпаднал в беда в планината. Ще ти вдъхнат силата и смелостта да продължиш да правиш нови открития с отговорност към заобикалящата природа.

И в края на всеки изморителен ден под дъжда или жаркото слънце, да намираш още сили да разпънеш бивака, да се погрижиш за себе си и да помогнеш в приготвянето на храна за всички. И когато край лагерния огън споделиш най-вкусната вечеря с нови приятели, които до вчера са били просто групата от лагера, разбираш колко много си научил за себе си и за света около теб.

Ние в „Детски прилюченски лагер“ вярваме, че приключенията, движенията и спорта на открито, както и новите приятелства са от решаващо значение в живота на децата. Стремежът ни е да насърчим децата на самостоятелност, както и да им вдъхнем увереност, че могат да се справят в различни ситуации. Желаем да заведем децата на необикновени места, да играят навън до здрач и да им покажем, че има и по-забавен начин да си прекарат лятото от този да стоят пред компютъра или телевизора в къщи или пък вперили поглед в телефона си.

„Детски прилюченски лагер в Рила“ предлага за вашите деца специално разработена програма с много разнообразни игри и състезания, които са насочени към личностното развитие на децата. Отделяме голямо внимание на творчеството. Програмите за деца и юноши на Училище за приключения се базира на учене чрез опит. Обучението чрез преживяване е цялостен и интегриращ процес, основан на самото осмисляне на преживяното. Методът цели преработването и осмислянето на натрупаните преживявания и превръщането им в използваемо знание. Процесът се подпомага от инструкторите, които не само вървят “ръка за ръка” с участниците по време на приключенските програми и се грижат за тяхната безопасност и ги мотивират, но и предизвикват дискусии, за това което се е случило, като им помагат да се поучат от преживяното. Настаняването се извършва в Къща за гости „Рила“ . Къщата разполага с леглова база,  закрита зала за занимания, външен навес с барбекю, обширен двор с различни кътове за отдих, зимна градина с много цветя и зеленина и най-красивата гледка към Рила планина. Децата ще бъдат настанени в тройни и двойни стаи със санитарен възел на всеки етаж. Момчетата и момичетата се настаняват отделно.

Програма за лято 2022

Децата пристигат до обяд или ранния следобед  и се настаняват и още същия следобед започва нашето прикючение. Всеки получава специална изненада. Запознаваме се и си научаваме имената. Всеки открива своето приятелче, с което работи в екип по време на целия лагер.

Ще се работи за повишаване на концентрацията, наблюдателността. Децата ще правят различни практики за трениране на бърза мисър и бързи реакции.Вечерта се събираме край лагерния огън, разбираме какво ни очаква следвщия ден, пеем песни, разказваме си интересни истории и се впускаме в мечти.

Днес ще сме туристи. Неп ропускаме да направим сутрешните упражнения, за зареждане с енергия и добър тонус през деня. Закусваме и с раници на гърбовете поемаме на поход из дебрите на Рила планина. Опознаваме дърветата, растения, гъби и събираме билки за чай.

Следобед ще премерим сили в специална игра, разделени на отбори ще скачаме с чували, ще теглим въже, ще бягаме бързо и много ще се смеем и забавляваме.
Ще усвоят техники за подобрение на паметта, ще повишат уманията си за приемане и предаване на информация .

Вечерта отново се събираме край лагерния огън споделяме преживяванията и емоциите си от деня. Пускаме фенери и гледаме звездите.

Сутринта ще си направим турнир по стрелба с лък  и победителя ще получи специална награда. Ще играем игри за съобразителност, инициативност .

Следобед ще творим, ще разкрасим и ще допринесем за красивия облик на с. Говедарци. Ще боядисваме пейки и ще почистим детската площадка.

В театралната работилничка децата ще упражняват поза и стойка на тялото. Мимики и жестове, походка и елементи от езика на тялото.

Днес  ще си организираме киновечер на откритата сцена на лагера.

Днес ще сме съкровищеоткривателии ще се учим как да се ориентираме. Някъде е скрито отдовна изчезнало съкровище и с помощта на специални карти ще трябва да го намерите. Ще преминавате през различни препятствия, ще разгадавате мистерии, ще изпълнявате мисии, ще откривате кодирани послания и карти и ще разкриете дълго пазена тайна….пригответе се за неповторимо приключение!След това ще посетим фермата с животни. Там ни чакат зайчета, кучета и котки, кокошки, овце и малките агънца, крави. Децата ще нахранят животните и под формата на игра ще научат какви продукти се получават от различните животни. Сами ще подквасят кисело мляко, а най-смелите ще доят крава.

В Театраната работилничка ще кипи истиска репетиция и с много ентусиазъм, смях и забавления децата ще се подготвят за краткото утрешно представление.  Макар и не много, дълго представлението ще бъде много вълнуващо.Вечерта ще прекараме отново край лагерния огън, ще гледаме звездите и ще откриваме съзвездия.

Днес ще прекараме  предобеда в гората. Ще се научим да палим огън по безопасен начин, ще си направим барбекю и ще обядваме навън. Следобед ще посетим зеленчуковата градина ще. През пития ден от приключението ни ще научим как се отглеждат растенията, ще положим необходимите грижи за тях, ще разберем откъде идват био зеленчуците в магазините и какво е “компостер”.

Всеки ще си засее свое растение, за което ще се грижи и след приключване на лагера ще вземе със себе си у дома. Децата ще създадат свой авторски текс. С две думи- кипи трескава подготовка за представлението.

Днес е тържествен ден. След закуска започва трескава подготовка за специалното тържество.
Посрещаме родителите, които също вземат участие в нашия празник. С много смях и веселие децата представят наученото в театралната работилничка.

Правим последни снимки и се разделяме с новити приятели, съхранили много незабравими спомени и с пожелание да се срещнем отново следващата година с Детски приключенски лагер в Рила.

*При лоши метеорологични условия си запазваме правото да правим промени в програмата или да разместваме дни.

Дати за провеждане на лагера през лято 2022

 • от 5 до 10 юли
 • от 12 до 17 юли
 • от 19 до 24 юли

Цени и отстъпки

Цената е 550лв./дете и включва:

 • 5 нощувки с пълни хранодни
 • медицинска застраховка
 • целодневна занимателна програма
 • творчески материали
 • изненади

10% отстъпка за братя и сестри
20% отстъпка за втора седмица в рамките на едно лято

Храна

Менюто ще бъде съобразено с хранителните изисквания на всяко дете.

Храненията през всеки един от дните на престой в лагера  е:

 • Закуска
 • Обяд
 • Следобедна закуска
 • Вечеря

В случай, че детето има определен режим на хранене, алергии или други неразположения от определен вид храни, моля това задължително да бъде упоменато в момента на записване.

Примерно меню за хранене

Закуска
1-2 печени филийки, масло, варено яйце, сирене, сладко – чай

Обяд
таратор, мусака, плодове, хляб

Следобедна закуска
кекс, плодове

Вечеря
шопска салата , 2 кюфтета, плодове , хляб

Закуска
палачинки – 2-3 броя на дете , сладко, мед, мляко с какао

Обяд
пилешка супа, боб яхния, плодове, хляб

Следобедна закуска
бисквитена торта, плодове

Вечеря
постен гювеч,салата краставици, плодове, хляб

Закуска
баница с айрян

Обяд
картофена крем супа, телешко тас кебап, плодове, хляб

Следобедна закуска
млекца, плодове

Вечеря
пиле с ориз, салата зеле и моркови, плодове, хляб

Закуска
1-2 печени филийки, масло, салам (шунка, филе), кашкавал, краставица, чай

Обяд
супа със свинско месо, зелен фасул, плодове, хляб

Следобедна закуска
домашни сладки, плодове

Вечеря
спагети, плодове

Закуска
мекици, сок (домашна лимонада)

Обяд
барбекю с месо и зеленчуци, хляб

Следобедна закуска
кекс и плодове

Вечеря
супа леща, ризото със зеленчуци, плодове, хляб

Закуска
1-2 печени филийки, лютеница, сирене, маслини, чай

Важна информация

Лагерът се провежда в село Говедарци, разположено в Югозапъдна България. Селото се намира в предпарковата зона на Националния парк Рила, на 73 км. от гр. София и на 13 км. от гр. Самоков. Родителите сами довеждат и вземат децата от детския лагел. Целта ни е да въвлечем дори и минимално родителите в нашите занимания и самите те да бъдат спокойни за децата си. Последния ден родителите участват в специалното тържество и гледат постановката, която децата подготвят по време на Театралната работилничка.Настаняването се извършва в Къща за гости „Рила“ . Къщата разполага с леглова база,  закрита зала за занимания, външен навес с барбекю, обширен двор с различни кътове за отдих, зимна градина с много цветя и зеленина и най-красивата гледка към Рила планина. Децата ще бъдат настанени в тройни и двойни стаи със санитарен възел на всеки етаж. Момчетата и момичетата се настаняват отделно.

 

Всяка смяна се състои от максимум 15 деца.  На разположение на децата 24 часа в денонощието е екип от 3-ма ръководители и медицинско лице.
Записването става при превеждане на капаро в размер на 200 лв. или цялата сума. При записването на своето дете попълвате Регистрационна форма и Договор за туристически пакет. Изпращаме Ви и списък с необходими принадлежности за лагера.
Децата  от София, които посетят „Летен приключенски лагер в Рила“ получават преференциални цени за